Onlangs toonde Koen Beekmann hoe de vierdeurs Panhard 24 B eruit had kunnen zien. Vandaag is de 24 BA aan de beurt, de minder luxe basisversie. © Koen Beekmann Op basis van de Panhard Photoshop heb ik een 24 BA gemaakt, de zeldzame spaarversie van de Panhard 24, waar er maar 161 van zijn geproduceerd. Een helemaal uitgeklede 24, zonder chroomstrip rondom, zonder aluminium op de dakstijlen, met kale wielen, ontbrekende roosters onder de voorbumper, hele dunne stoelen die NIET verstelbaar waren, een vreselijk sober dashboard met 1 ronde klok en zonder klepje voor het dashboardkastje en nog een aantal afwijkende details. Het was geen succes en Citroën Nederland zag er niet eens heil in om ze te importeren. Ik ken ze eigenlijk altijd alleen in helemaal wit. Maar des te leuker om maar eens te maken want ja, ik houd nou eenmaal veel meer van die kale dan van de luxere versies. Dat even wegpoetsen van die chroomstrip was nog best een klus want de zachte ronding van de carrosserie moest er voor in de plaats komen. De dakstijlen in glanzend wit gingen wat makkelijker. Voor de donkere wielen moest ik dan wel weer even experimenteren om het gewenste effect te krijgen.
Koen Beekmann
0 Comments
© Koen Beekmann Bij de ontwikkeling van de opvolger van de Panhard PL 17, de Panhard 24, was al duidelijk dat eigenaar Citroën de remmende factor zou worden. Want Panhard modellen die naar het oordeel van Citroën wel eens de verkoop van de eigen modellen in de weg zouden kunnen gaan staan, dat kon niet. En dus kwam er geen complete 24-familie maar alleen een 24 Coach (de C in de naam) en een tweedeurs Berline (de B in de naam, die eigenlijk een langere Coach is) maar geen 4-deurs Berline en geen Break, waar ook een studie van bestond. Ook de latere plannen om de 24 te voorzien van de NSU typ 110 motor (Citroën hield ook de ontwikkeling van een nieuwe eigen motor tegen) werden op het laatste moment door Citroën gedwarsboomd (bron: Peter Drijver). Terecht? Ik betwijfel het zeerm want kijk bijvoorbeeld eens hoe Audi, Skoda en Seat bestaansrecht hebben zonder VW echt in het vaarwater te zitten. Zo'n Panhard 24 Berline is toch een hele andere auto dan een ID of een DS en dus met een eigen clientèle? En had Citroën nu juist niet op dat moment een groot gat in haar modellenprogramma tussen 2CV en ID, waar deze 24 Berline prima ingepast had kunnen worden?
Van de 4-deurs Berline zou volgens Peter Drijver een prototype geweest zijn maar er ontbreekt elk spoor, zelfs elke foto, van. Er is alleen een schets. En dus was dat een prachtige uitdaging om die 24 4-deurs Berline maar eens tot leven te laten komen. Het uitgangspunt was een publiciteitsfoto van de kortere 24 CT (Coach Tigre). De 24 catalogus lag hier op tafel en de uitgangspunten voor de Coach heb ik in mijn achterhoofd gehouden bij de ombouw tot 4 deurs: veel zicht rondom door dunne trapeziumvormige dakstijlen en voor wat betreft de wielbasis stond de 2-deurs B, met langere wielbasis, model. Wel zo logisch om dezelfde bodemplaat te gebruiken. Toch was deze Photoshop nog helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. De scan (met dank aan Peter Drijver) is van full color drukwerk en is opgebouwd uit rasterpunten. Daarin gaan zitten tekenen zie je dus meteen aan het ontbreken van dat raster. En dus moest elk detail eerst ergens uit de scan gekopieerd worden, ook al was het soms maar een paar mm groot. De deurnaden moesten aangepast worden, want de achterdeuren moeten wel geopend kunnen worden en dat vereist een andere vorm dan bij de 2-deurs Coach. De achterdeur heeft in de bestaande schets een driehoekig tochtruitje, nodig omdat het achterraam moet kunnen zakken in de deur. Ik heb daar een vast raampje met een zwart stijltje van gemaakt zodat de prachtige symetrische vorm van het dak met de ramen niet verstoord wordt. Het achterste zijraam werd het bovenste deel van de achterdeur en de auto kreeg een zichtbare B-stijl inclusief de zelfde mat-aluminium afwerking als de dakstijlen. De gesloten achterruit kreeg een (aan)gepaste spiegeling. Als kers op de taart heb ik de Berline een zilvergrijs dak gegeven want Panhard 24's hadden de eerste jaren vaak een dak in een afwijkende kleur en het staat 'm ook zo goed. Het resultaat toont mijns inziens aan dat het tegenhouden van de 24 4-deurs Berline een gemiste kans is geweest... Stel nou dat die 4-deurs er wel was geweest, dan hadden we ook een folder gehad waar hij instond... Zie ook mijn aangepaste versie van de basisuitvoering, de Panhard 24 BA. Wil je reageren, dan hoor ik het graag! Koen Beekmann © Mark Hidding Eenieder de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Van de ritten die we afgelopen jaren hebben gemaakt, was één verhaal nog niet afgerond. Bij deze het verslag dat u nog te goed had over het ophalen van de AMI8 Service Tolée. Op dinsdag 22 en woensdag 23 oktober 2013 was het zover; de AMI 8 Service Tolée zou worden opgehaald in Villargoix (in het oosten van de Morvan). We zouden heenrijden via de Vogezen. Kochten bij een Citroen liefhebber bij Metz wat DS-onderdelen en reden door naar Plombieres les Bains. Daar woont een meubelhandelaar die de boedel van een oude Franse garage had opgekocht. De oude kasten en werkbanken waren zijn handel; de oude gereedschappen, borden en onderdelen waren bijvangst. Alles lag uitgestald op het gras in de tuin. De mooie spullen werden uitgezocht en ingeladen. De auto en de kar waren al vol voor we de AMI hadden opgeladen! Op naar Villargoix! Het adres waar de AMI moest staan bleek een oude hoeve aan de rand van het dorp. De eigenaar was hobbyboer (hij hield blonde d'Aquitaines) en had een grondverzetbedrijf. Vandaag werd er kennelijk niet meer gewerkt; hoewel het pas rond het middaguur was bleek de boer als zo dronken als een tor. De uitnodiging om een glas wijn mee te drinken is beleefd afgeslagen. Inmiddels waren we wel erg benieuwd naar de AMI. De verkoper zei dat een deel in de schuur stond, een deel in het woonhuis en een deel achter in het land… Het risico van een aankoop waarvan (recente) foto’s ontbreken. Afijn, her en der de auto in onderdelen verzameld en de boel opgeladen. Helaas een groter project dan gehoopt; desondanks een leuke en bijzondere auto. Op basis van de aanwezige documenten is de geschiedenis van de auto na te gaan. De Carte Grise staat nog op naam van de eerste eigenaar Ets. Gateau & CIE S.A. (Agricoles et Tracteurs). Dit bedrijf kreeg de auto op 23 juni 1975 op naam. Het kenteken zit in een mapje van Garage Debuquoy uit Auxerre. De auto weegt 730 kg en mag 370 kg laden volgens het Certificat de Confirmite. Twaalf jaar later werd afscheid genomen van de AMI. Op de Carte Grise is met een pen ‘Vendue’ geschreven en wel op de datum 26-11-1987. Dat is het moment dat de auto is weggezet. Ergens rond 2010 is de auto vervolgens verkocht en is een begin gemaakt met een ‘restauratie’. Helaas is het bij een demontage gebleven. Nu maar zien dat de AMI wordt gered. Mark Hidding |
BlogsBelevenissen met de Franse klassieker, ontmoetingen met liefhebbers, restauratie-projecten en trouvailles langs de route. Index
All
Archives
April 2020
|
|
© www.routenationale.com 2010-2017
|